Gânduri

Surse de venit în 2021

  Nu mi-a fost ușor să încep acest articol, însă îți mărturisesc că îmi doresc să îl scriu de mult tare. Și asta tocmai datorită experienței mele cu piața de muncă din România. 

Pe lângă faptul că ofertele de muncă postate pe diferite aplicații de găsire de job sau site-uri de profil sunt… cum să zic, neatractive deloc, mai este și chestia că un proces de recrutare durează foarte mult, în funcție de postul dorit sau de companie. Poți vedea și tu că, atunci când îți cauți de muncă, termenii folosiți par din ce în ce mai complicați și îți ia din avânt, sau se întâmplă să nu înțelegi nimic din anunțul respectiv, la modul ”da ce-și doresc acești angajatori de la mine să fac, de fapt? Toate sunt în engleză și, chiar dacă cunoști limba, noile ”funcții” par duse la nivel de corporații, când tot ce ți se cere este să fii secretară sau recepționistă. Nu o spun ca frustrare, ci ca observație.  

Poate că nu sunt singura care gândește așa, și, dacă și tu te-ai întâlnit măcar o dată cu această situație, te rog să-mi scrii un comentariu legat de experiența ta. M-ar ajuta să știu cum sunt lucrurile în țară din punctul ăsta de vedere. 

Mai ales dacă ești mamă, și poate mai ai și un business online la început de drum care nu te susține complet din punct de vedere financiar, timpul rămas este destul de puțin pentru un job full time. 

Așa că trebuie să căutăm soluții potrivite pentru situația noastră specifică. Este evident că vremurile s-au schimbat și că nu mai ai nicio siguranță la locul de muncă, azi ești într-o funcție, mâine te reprofilezi, poimâine vezi că nu mai ai nimic de muncă. Sau se întâmplă să nu îți placă deloc ceea ce faci, dar stai acolo pentru că nu ai alte opțiuni (deocamdată). 

Sau poate te-ai înscris la facultate la o vârstă destul de înaintată și, din nou, ai totuși nevoie de o sursă, două de venit pentru cheltuieli și trăit. 

Acest articol este subiectiv și vine pe fondul experienței mele ca mamă, antreprenor la început de drum, profesoară de meditații și consilier financiar. 

Nu sunt un expert și aceste sugestii nu reprezintă sfaturi ce se pot aplica oricui. Sunt principii pe care le-am descoperit în practică și nu garantează un venit instant. 

Acesta este punctul din care vreau să plec cu acest articol: nu există venit instant!

Toate sursele de venit se construiesc în timp! 

Indiferent că ești angajat, liber profesionist, investitor sau patron, toate sursele de venit cer timp, atenție, energie, buget, echipă, un mindset bun, o idee bună, plus lucruri ce țin de logistică: laptop, internet, birou/spațiu office, agende etc, mașină, imprimantă, liste de lead-uri sau potențiali clienți, adrese de email, contracte etc.

Observ des în lumea spiritualității tot felul de meditații ghidate focusate pe venit instant.  Mda, probabil, doar să fie data de 8 și să-ți intre alocația copilului, sau să fii angajat și să-ți intre salariul, dar altfel… noi trebuie să construim acele surse de venit, 7-8-100, câte vrem. 

Sursele de venit se împart în active și pasive.

Sursele de venit active reprezintă salariul (adică faptul că pleci la muncă, dacă lipsești ți se ia din salariu, nu ai cum să lipsești de acolo, se cere prezența fizică, abilitățile și cunoștințele tale etc. 

*Vânzările de produse fizice (cum ar fi haine de-ale tale sau ale copiilor, cărți, laptopuri, telefoane, produse de ingrijire personală sau pentru casă, parfumuri, genți, încălțăminte etc) reprezintă venit activ. Sesiunile 1 la 1 fac parte tot din venitul activ!

Sursele de venit pasiv reprezintă:

 • meditațiile ghidate (pentru că le creezi o singură dată, le urci într-o platformă precum Youtube, Vimeo sau altele și, odată creată, ea va face vizualizări și potențiali clienți pentru produsele tale digitale sau sesiuni 1 la1 mult timp de-acum încolo).
 • eBook în format PDF- sau cărțile electronice. Din nou, petreci câteva ore/zile/luni/ani să le creezi pe subiectul care te pasionează pe tine, dar, odată făcute, pot fi urcate fie pe site-ul tău, fie pe Amazon pe Kindle Publishing, fie pe alte platforme și îți vor aduce venit în timp. Chiar și câteva sute de dolari …tot e ceva decât deloc. Sunt banii tăi, munciți de tine. Asta îți va aduce satisfacție și noi cunoștințe. Plus o stare de siguranță că, la un moment dat, ele vor începe să-ți aducă un extra venit. 🙂
 • Curs online- digital, audio, video sau tutorial cu poze pe un subiect în care te pricepi și care îți place. Dacă faci asta zi de zi, automat poți vorbi din experiență și-ți va fi ușor să creezi conținut pentru clientele tale. Vor trece ani și conținutul tău va fi, poate, din ce în ce mai apreciat și găsit de alți clienți noi care nu știau de tine. În timp strângi testimoniale și asta îți va aduce din ce in ce mai mulți clienți fericiți.
 • Vânzarea fotografiilor/ video făcut de tine. aici e mai complicat pentru că ai nevoie de echipament bun, profi, însă, dacă ăsta este domeniul tău și deja investești mult, automat îți va veni ușor să le urci undeva intr-o platformă de dedicată și să faci bani din asta.

Aici poți vedea o mică parte din munca mea online: venit pasiv.

Alte surse de venit pot fi: 

 • contracte de colaborare
 • contracte de sponsorizare
 • PFA/SRL (ca forme juridice pentru a-ți desfășura activitatea)
 • să fii creator de conținut pentru rețelele de socializare 
 • marketing afiliat
 • să-ți închiriezi o parte din spațiu
 • să creezi o aplicație/ site-uri/ să promovezi alte brand-uri sau business-uri
 • să creezi audiobook-uri
 • să traduci
 • dropshipping
 • pariuri sportive, loto
 • servicii de coaching/consultanță/Resurse Umane/Contabilitate
 • servicii de ride-sharing (Uber/Bolt/Freenow etc)
 • să fii speaker/moderator
 • să fii asistent virtual
 • profesoară de Fitness/Yoga/Pilates/Mindfulness/ XBody/ Nutriție etc
 • să deții o franciză
 • criptomonede/investiții
 • să lucrezi într-un ONG
 • babysitting/ menaj/ secretariat/ bucătar/croitorie/ grafic design

 

 

 

Știu că, în adâncul inimii noastre, cu toții ne dorim libertate și cât mai puțină responsabilitate dar avantaje multe 🙂

Însă, în realitate, planul fizic cere multă acțiune și, dacă îți dorești cu adevărat acea libertate de a călători, de a scrie toată ziua, de a face sesiuni individuale doar de drag, fără să treci prin situația stânjenitoare a de a lua bani pentru asta (nu este deloc stânjenitor, dar cunosc persoane care asta simt când iau bani pentru munca lor) atunci e nevoie să alocăm din timpul, energia, cunoștințele noastre și weekendurile noastre ceva resurse pentru a ne mobiliza către venit pasiv. Acesta este trendul pentru că era Industrială s-a încheiat și acum suntem în era Informațională. De aceea ai impresia că au tot apărut fel și fel de profesori, guru, coach etc :)) ce pare că au soluția la toate probleme lumii. Din nou, nu o spun judecativ, o spun din ceea ce observ in mediul online. Acum, la un click distanță poți accesa tot felul de cursuri pe toate temele posibile. 

Și, chiar și așa, încă sunt milioane de oameni care se chinuie de la 09 la 18:00 de Luni până Vineri, își fac coloana praf de la atâta stat la birou și fustrarea crește în ei pe zi ce trece din ce în ce mai mult.  

Când iei banii, vezi că ți-ai plătit facturile și abia îți mai rămâne de un parfum sau bluză pentru muncă. Așadar, e musai să facem ceva constructiv cu timpul nostru.   🤗

Îți vei mulțumi mai târziu…

 

Ce părere ai despre acest articol? Te inspiră în vreun fel?

Pune un comentariu cu cuvântul Da, dacă te-ai regăsit măcar puțin în aceste cuvinte. 

 

Mulțumesc frumos, pe data viitoare! 🤗

 

Ah, și-ncă ceva: dacă nu te-ai înscris la grupul de clase gratuite de meditație, o poți face aici:

https://www.facebook.com/groups/ClaseGratuiteYogaOnline/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.